Onze koninklijke identiteit

België ligt in de knoop met haar identiteit en haar bestemming – vandaag nog zichtbaarder dan ooit tevoren. En toch geloven we dat God met alles een plan en bedoeling heeft. Hij was erbij toen dit land in 1830 ontstaan is, ook al is het een beetje vreemd gelopen, en ook al zitten we met drie talen en culturen. Uit gebed is het volgende geboren: het karakter dat Hij in ons volk gelegd heeft, hebben we in zeven kenmerken samengevat…

Knoop-punt
Als Gebedsnetwerk zijn we het laatste half jaar eigenlijk in stilte, maar wel heel intens bezig met gebed in en voor Brussel als hoofdstad van ons land. We gaan regelmatig met teams op verschillende strategische plaatsen bidden en zullen dat nog een hele tijd blijven doen. Brussel is een internationaal knooppunt, maar ligt daarom ook vaak “in de knoop”. Het is een zeer strategische stad, maar ook een stad met heel veel geestelijke nood.

Zeven karaktertrekken
Eén van de vruchten van dit gebed is dat we heel intens God gevraagd hebben om ons het “koninkrijkskarakter” van de Belg te openbaren. België ligt ook in de knoop met haar identiteit en haar bestemming, vandaag nog zichtbaarder dan ooit tevoren. En toch geloven we dat God met alles een plan en bedoeling heeft: Hij was erbij toen dit land in 1830 ontstaan is, ook al is het een beetje vreemd gelopen, en ook al zitten we met twee (zelfs drie!) talen en culturen. Uit gebed is nu het volgende geboren: het karakter dat Hij in ons volk gelegd heeft, hebben we in de volgende zeven kenmerken samengevat:

  1. Vreugde: graag lachen, feesten, genieten (dit is “Breugeliaans”!)
  2. Humor als krachtig wapen: kunnen lachen met onszelf, onszelf relativeren (typisch hiervoor is Manneke Pis); België staat ook bekend om haar stripverhalen (deze humor kan degraderen tot zwarte humor die onszelf naar beneden haalt)
  3. Dienstbaar hart: bijv. pater Damiaan als de “grootste Belg aller tijden”; wij mogen dit aspect van Jezus-als-dienaar aan de wereld tonen; (in de praktijk is dit vaak uit balans geraakt, ofwel gestopt omdat er misbruik van gemaakt werd, bv door andere volken)
  4. Gebrul van een leeuw: er zit een leeuw in ons, we hébben een stem (niet denken dat we zwak of klein zijn): “de dapperste van de Galliërs”, zei Caesar
  5. Geboren bouwers: Belgen zijn “geboren met een baksteen in de maag”; we zijn een volk van bouwers. Dit is een apostolische gave: fundamenten bouwen, ook in Gods koninkrijk;
  6. Creativiteit: in het natuurlijke (schilderkunst, tapijtkunst, ambachten…), maar ook in het geestelijke
  7. Verbondsvolk: sterke vriendschap, trouw in relaties (Belgen geven niet zo snel hun vertrouwen, maar als ze het doen, zijn ze heel trouw)

Samengevat: jullie zijn in wezen allemaal vreugdevolle, humoristische, dienstbare, onverschrokken, creatieve en trouwe bouwers!

Alleen in Christus
Door van God los te raken, raakt echter alles uit balans en uit koers: onze identiteit zit in de praktijk vol barsten en lekken, en veel van onze mooie kwaliteiten is in de loop der eeuwen verloren geraakt, bevuild, verwrongen. Alleen in Christus hervinden we onze door-God-bedoelde identiteit, zodat we niet (meer) beschaamd hoeven te zijn over onszelf, maar (in nederig zelfbewustzijn) ons hoofd mogen opheffen!

Gebruik deze postkaart
Hieronder vinden jullie een soort postkaart die wij hiervoor speciaal ontworpen hebben (bedankt, Jorien!). Deze is bedoeld om onszelf voortdurend te herinneren aan onze Koninklijke identiteit, deze uit te bidden (“in gebed te heroveren”) en ze uit te léven! Je kan ze in je Bijbel steken, onder je hoofdkussen leggen, boven je bureau of op je spiegel hangen… Deze postkaart bestaat ook in het Frans en Engels. Ze is ook in gedrukte vorm te verkrijgen: als je er een stapeltje van wil bestellen om ze in je gemeente of gebedsgroep uit te delen, contacteer ons en we sturen ze graag op (vrijwillige financiële bijdrage welkom).

postkaart-flyer-koninkrijkskarakter